9 Eylül 2012 Pazar
Yarasa gübresi ile dev karpuz ürettiler
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca geliştirilen proje kapsamında üreticisine güvercin, yarasa ve sıvı solucan gübresi desteği verilerek 2 yılda 13.5 kilogram büyüyen Diyarbakır karpuzunun 70 kiloya ulaşması hedefleniyor.
Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzu, Bakanlık ve Diyarbakır Valiliği'nce yürütülen “Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi” sayesinde bu yıl 49.5 kiloya ulaştı. Türk Patent Enstitüsü'nce de tescillenen, tohumu koruma altına alınan Diyarbakır karpuzunda şu ana kadar yaklaşık 200 bin ton verim elde edildi. Yerel karpuzda ise lokal olarak ekilen 300 dönümden elde edilen rekolte 2 bin 100 ton.
Kentin sembolü haline gelen Diyarbakır karpuzu hem eski ihtişamına hem de rekolte artışına kavuşarak çiftçinin yüzünü güldürürken, Türkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirildi.
Proje meyvelerini verdi
2 yıl öncesine kadar küçülmeye başlayan karpuzların kuraklıktan etkilenme oranının azalması, hastalık ve zararlılara karşı yaprak direncinin gelişmesi, meyve iriliği ve sayısı ile lezzetinin artması için hayata geçirilen proje kapsamında üreticisine 18 bin 100 kilogram güvercin, yarasa ve bu yıla özgü olarak sıvı solucan gübresi desteği verildi.
Çalışma kapsamında ayrı hatlara verilmek üzere yarasa, güvercin ve sıvı solucan gübresi kullanıldı. Çiftçilerin yaptığı hatalar yerinde gözlemlenerek doğru yerde, doğru çiftçi tarafından, dinlenmiş doğru arazilerde ekimi sağlandı. Hava koşullarının da elverişli olması ile proje meyvelerini verdi. 2 yılda 13,5 kilo büyüyen karpuz bu yıl yüzleri güldürdü.
Buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığına ulaşırken irilikte ilk sıralara yerleşen karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan araziden geldiği tespit edildi.
Hedef 70 kiloya ulaşmak
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görev yapan ziraat mühendisi Meral Süer, Diyarbakır'ın 30-40 yıl önce karpuzu ile ün yaptığını, yıllar geçtikçe kimyevi gübre kullanımı gibi çeşitli sebeplerle karpuzun küçüldüğünü, veriminin de düştüğünü söyledi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Tebrikler. Haber metni de gayet güzel hazırlanmış, Ellerinize sağlık. Ürgüb Yarasa Gübresi . www.urgubyarasagubresi.com
YanıtlaSil